Το τσάι περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Θα αναφερθούμε εδώ στις πιο γνωστές και σημαντικές. Μακροχρόνιες έρευνες απέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού έχει επισημανθεί....
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες έρευνες έγιναν με την πρωτοβουλία της Ιαπωνίας, χώρα παραγωγός πράσινου τσαγιού.
Αυτό το γεγονός δεν αναιρεί και τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν μιλάμε για θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά για μια προληπτική δράση για υγιεινή ζωή.
Έτσι, η κατανάλωση τριών ή τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό.
Προετοιμασία για ένα καλό τσάι
Νερό
Χρησιμοποιήστε πάντα το κατάλληλο νερό. Αφού είναι ένα από τα κύρια συστατικά για την παρασκευή τσαγιού, θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την τελική γεύση. Ακατάλληλο είναι το νερό που περιέχει φθόριο και χλώριο, το αποσταγμένο νερό αλλά και το σκληρό. Ιδανικό είναι το νερό της πηγής και κάθε εμφιαλωμένο νερό καλής ποιότητας.
Τσαγιέρα
Η επιλογή μίας τσαγιέρας εξαρτάται από την προσωπική σας σχέση με το τσάι και συνήθως από αισθητικά κριτήρια.
Έχετε μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε μαντεμένιες, πορσελάνινες ή πήλινες τσαγιέρες.
Έχετε μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε μαντεμένιες, πορσελάνινες ή πήλινες τσαγιέρες.
• Οι πήλινες τσαγιέρες, χωρίς εσωτερική υάλωση - που οι Κινέζοι ονομάζουν τσαγιέρες «με μνήμη» - κρατάνε σε κάθε χρήση το άρωμα του τσαγιού που έχει παρασκευαστεί μέσα, δημιουργώντας σταδιακά ένα πουρί.
Είναι επομένως προτιμότερο να μην αναμειγνύονται διαφορετικές ποικιλίες τσαγιών και να αφιερώσετε μία τσαγιέρα για κάθε τσάι που πίνετε (πράσινο, μαύρο, αρωματισμένα).
• Οι μαντεμένιες τσαγιέρες από την Ιαπωνία, αφού έχουν ζεσταθεί πρώτα με καυτό νερό κρατάνε το τσάι ζεστό για πολλή ώρα. Η εσωτερική τους υάλωση επιτρέπει την χρήση διαφορετικών τσαγιών.
• Οι πορσελάνινες τσαγιέρες θεωρούνται επίσης ουδέτερες ως προς το τσάι χάριν στην εσωτερική τους υάλωση.
Είναι επομένως προτιμότερο να μην αναμειγνύονται διαφορετικές ποικιλίες τσαγιών και να αφιερώσετε μία τσαγιέρα για κάθε τσάι που πίνετε (πράσινο, μαύρο, αρωματισμένα).
• Οι μαντεμένιες τσαγιέρες από την Ιαπωνία, αφού έχουν ζεσταθεί πρώτα με καυτό νερό κρατάνε το τσάι ζεστό για πολλή ώρα. Η εσωτερική τους υάλωση επιτρέπει την χρήση διαφορετικών τσαγιών.
• Οι πορσελάνινες τσαγιέρες θεωρούνται επίσης ουδέτερες ως προς το τσάι χάριν στην εσωτερική τους υάλωση.
• Όποια τσαγιέρα και να επιλέξετε να την πλένετε μόνο με ζεστό νερό. Μην την καθαρίζετε ποτέ με απορρυπαντικό, ούτε να τη σκουπίζετε με πετσέτα.
Τρόπος παρασκευής τσαγιού
Την ξεπλένετε επιμελώς με καυτό νερό και στη συνέχεια ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι -καλύτερα σε φύλλα- ή 2 γραμμάρια για κάθε φλιτζάνι τσάι των 200 ml συν ένα επιπλέον για τη τσαγιέρα. Έτσι, για μια τσαγιέρα του μισού λίτρου, βάλτε 2 έως 3 κουταλάκια, αναλόγως με τον όγκο των φύλλων του τσαγιού.
Καλό είναι επίσης, η τσαγιέρα να είναι ανοιχτού χρώματος για να μένει αναλλοίωτη η γεύση και το άρωμα του τσαγιού. Μόλις κοχλάσει το νερό, το κατεβάζετε απ’ τη φωτιά και το ρίχνετε πάνω στα φύλλα της τσαγιέρας. Τη σκεπάζετε για 3-5 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία. Τότε, τα φύλλα του τσαγιού θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και να ελευθερώνουν τα υπέροχα αρώματα τους.
Χρόνος παρασκευής τσαγιού
Πίνακας προετοιμασίας τσαγιού
Χρόνος Δοσολογία Θερμοκρασία
Προετοιμασίας για 150ml Νερού
Τσάι προέλευσης
Τσάι λευκό 2 - 3' -10' 2 - 4gr 60°C - 70°C
Τσάι πράσινο 2 - 3' 2 - 3gr 70°C - 80°C
Τσάι μαύρο φύλλο 4 - 5' 2 - 3gr 95°C
Darjeeling ανοιξιάτικο 2 - 3' 2 - 3gr 80°C
Pu' Ehr 4 - 5' 3 - 4gr 95°C
Τσάι Wulong 5 - 6' 3 - 4gr 85°C
Τσάι αρωματισμένο
Μαύρο αρωματικό 4 - 5' 2 - 3gr 95°C
Πράσινο αρωματικό 2 - 4' 2 - 3gr 90°C
Wulong αρωματικό 5 - 6' 2 - 4gr 90°C
Βότανα και άλλα
Rooibos 6 - 8' 2gr 95°C
Αποξηραμένα φρούτα 8 - 10' 4 - 6gr 100°C
Βότανα 8 - 10' 4 - 6gr 100°C
Mate 8 - 10' 2 - 10gr 100°C
Φλιτζάνια
Οι Κινέζοι προτιμούν τα μικρά φλιτζάνια πορσελάνης, οι Άγγλοι τα τυπικά «mug», στα οποία το τσάι διατηρείται ζεστό. Οι Κωνσταντινοπολίτες τα μικρά κρυστάλλινα ποτηράκια.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς τα ιδανικά φλιτζάνια είναι από λευκή πορσελάνη μέτριου μεγέθους
Tips
Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τους χρόνους παρασκευής που αναγράφονται στη συσκευασία. Για να πάρουμε τις ευεργετικές κατεχίνες που περιέχει το τσάι, θα πρέπει να περιμένουμε τρία ολόκληρα λεπτά. Σερβίρουμε κατόπιν αμέσως, για να μην αυξηθεί η τανίνη, όσο περνά ο χρόνος.
Κ. Γριντέλα
Κ. Γριντέλα
Food & Wine Conaisseur