Wines

Mύθοι και αλήθειες γύρω από το κρασί

Συνοδεύετε σχεδόν κάθε γεύμα σας με κρασί και το προτιμάτε ακόμη και στις εξόδους σας. 
Πόσα όμως, γνωρίζετε πραγματικά γι’ αυτό;
«Τι ρόλο παίζει η ηλικία του κρασιού», «πώς μπορώ να το συντηρήσω», «προκαλεί πονοκέφαλο;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που μπορεί να έχετε αναπάντητα σχετικά με το κρασί ή να έχετε τις λάθος πληροφορίες. Μάθετε τι ισχύει πραγματικά, έτσι ώστε να ξέρετε τι επιλέγετε, ανάλογα με την περίσταση....

Κρασί και τυρί: πόσο ταιριάζουν;
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, τα καλά κρασιά δεν πρέπει να συνδυάζονται με τυρί, καθώς η υφή του τυριού και η έντονη γεύση του, μειώνουν την ικανότητα της γλώσσας να γευτεί την ισορροπία και την πλούσια γεύση ενός καλού κρασιού. Όταν, όμως, το κρασί δεν είναι καλό, συμβαίνει –περιέργως- το αντίθετο και το τυρί μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του και να το… «σώσει».
«Παλιό» κρασί: πρέπει να είναι και ακριβό;
To «παλιό» κρασί είναι το κρασί που έχει «έτος παραγωγής» και πολλές φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα για να περιγράψει ένα ακριβό κρασί. Στην πραγματικότητα, όμως, τα περισσότερα μη αφρίζοντα κρασιά, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Τα «δάκρυα του κρασιού»: δείγμα ποιότητας; 
Τα «δάκρυα του κρασιού» είναι ουσιαστικά οι σταγόνες που σχηματίζονται στο ποτήρι του κρασιού, όταν το ανακινήσουμε ελαφρώς. Όταν αυτές οι σταγόνες είναι μεγάλες και πέφτουν πολύ αργά, σημαίνει ότι το κρασί περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλης και γλυκερίνης. Πέρα απ’ αυτό όμως, οι σταγόνες δεν αποτελούν ένδειξη της ποιότητας του κρασιού.
Ανοιχτό μπουκάλι κρασί: κάνει καλό στη γεύση του;
Το να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και να το αφήσετε ανοιχτό μια ώρα πριν το πιείτε, σίγουρα δεν θα απελευθερώσει τη γεύση του, καθώς αυτή η μέθοδος αερισμού είναι αναποτελεσματική. Λόγω του ότι το στόμιο του μπουκαλιού είναι πολύ στενό, ουσιαστικά αποτρέπει τον αέρα να εισέλθει, οπότε μάλλον δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Κρασί και Γαλλία: εκεί παράγεται το περισσότερο κρασί;
Στην πραγματικότητα, αν και η Ιταλία είναι μικρότερη σε μέγεθος από τη Γαλλία και την Καλιφόρνια, είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Από τον Βορρά ως το Νότο εκτείνονται 20 περιοχές παραγωγής κρασιού, καθιστώντας τη γειτονική μας χώρα πρώτη στην προσφορά μεγάλης ποικιλίας κρασιών.
Cabernet Sauvignon: είναι η ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται πιο πολύ από όλες;
Ίσως είναι η πιο γνωστή απ’ όλες, αλλά όχι αυτή που καλλιεργείται περισσότερο. Η ποικιλία merlot είναι αυτή που συναντάμε περισσότερο ανά τον κόσμο.
Παλαιότητα κρασιού: όσο πιο παλιό, τόσο πιο γευστικό;
Αυτή η άποψη ίσως ισχύει για τα καλής ποιότητας κρασιά, αλλά όχι για τα περισσότερα. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε τα εξής: Τα φθηνά, ξηρά, λευκά κρασιά πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1 με 3 χρόνια από τη χρονιά παραγωγής τους, ενώ αν είναι κόκκινα, μέσα σε 1-2 χρόνια. Μέσα σε 3 με 5 χρόνια από τη χρονιά παραγωγής τους μπορούν να καταναλωθούν αυτά που δεν ανήκουν στα φθηνά, αλλά ούτε και στα ακριβά κρασιά, ενώ τα καλά κόκκινα κρασιά φτάνουν τα 5 με 8 χρόνια.
Κρασί και πονοκέφαλος: φταίει το κόκκινο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σουλφιδίων;
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα σουλφίδια (ή το διοξείδιο του θείου) προκαλούν πονοκέφαλο, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Το σώμα μας παράγει σουλφίδια καθημερινά, ενώ τα βρίσκουμε και σαν συντηρητικά σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το άσθμα, τα σουλφίδια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα κόκκινα κρασιά έχουν μικρότερες ποσότητες πρόσθετων σουλφιδίων σε σχέση με τα άσπρα κρασιά, καθώς η φλούδα των σταφυλιών από τα οποία προέρχονται, έχει φυσική συντηρητική δράση. Τα φθηνά κρασιά μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, χρειάζονται περισσότερα σουλφίδια για να αποτρέψουν την οξείδωση.
Αποθήκευση ανοιχτού μπουκαλιού: διατηρείται σωστά στο ψυγείο;
Ενώ για τα λευκά κρασιά το ψυγείο αποτελεί καλή λύση, για τα κόκκινα τα πράγματα αλλάζουν, γιατί μειώνεται η γεύση και η οξύτητά τους. Ακόμη και αφότου αυξηθεί η θερμοκρασία τους, όταν βγουν από το ψυγείο, η γεύση τους δεν θα είναι η ίδια.
Επιμέλεια γιά το aegean culinaire : Κωνσταντίνα Πρωτογεράκη
Πηγή  clickatlife
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...