24 Ιουλ 2011

EMPHASIS Chardonnay 2010 Kτήμα Παυλίδη

Κύριος στόχος του Κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων. Η διάθεση στον καταναλωτή ποιοτικών προϊόντων, αναγνωρίσιμων, με εκλεπτυσμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Για την επίτευξη των στόχων μας διαθέτουμε αμπελώνα 600 στρεμμάτων,...
ενώ υπάρχει η προοπτική συστηματικής επέκτασής τους με βασικό σκοπό την κάλυψη της παραγωγής μας από ιδιόκτητα αμπέλια, έτσι ώστε η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόμενη.
Στους αμπελώνες μας καλλιεργούνται ελληνικές κ διεθνείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και λιγότερο διαδεδομένες, επιδιώκοντας πάντα, να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών (terroir) που από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη Ελλάδα, είχαν επιλεχθεί από τους προγόνους μας για την εγκατάσταση των αμπέλων τους.

  Είδος
Οίνος
Παραγωγός
Παυλίδη (Κτήμα)
Περιγραφή Παραγωγού
Κατηγορία: Λευκός Οίνος ,Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay
Οινοποίηση: Τα σταφύλια μετά την τράπεζα διαλογής οδηγούνται στο πιεστήριο, όπου εφαρμόζοντας χαμηλές τιμές πίεσης, εξάγεται ο πολύ υψηλής ποιότητας χυμός. Ο μούστος μετά την απολάσπωσή του, μεταφέρεται με τη βοήθεια της βαρύτητας στα βαρέλια, όπου λαμβάνει χώρα η αλκοολική (και η μηλογαλακτική) ζύμωση. Εκεί, ο ολοκληρωμένος πλέον οίνος παραμένει με τις οινολάσπες του για 6 μήνες.
Χαρακτηριστικά του κρασιού: Χρυσοκίτρινο χρώμα και πολυσύνθετο άρωμα τροπικών φρούτων (μάνγκο, ανανάς), μελιού και κηρού σε ένα διακριτικό φόντο ψημένου ψωμιού. Στο στόμα λιπαρό και στρόγγυλο, με μία αίσθηση γλυκύτητας, και αφήνοντας μία χαρακτηριστική φρεσκάδα στην επίγευση.
Συστάσεις σερβιρίσματος: Ιδανικά σερβίρεται στους 10-12 °C δίπλα σε ψάρια , όστρακα, Ζυμαρικα  και  Tυριά a  pate molle
Χρώμα
Λευκός
*Διεθνής Ποικιλία
 Chardonnay  *
Κατηγορία Ποιότητας
Λευκός Τοπικός Οίνος Δράμας
Χρονιά
2009
Χώρα Προέλευσης
Ελλάδα
Περιοχή
Δράμα
Volume
750ml
Ξηρότητα
Ξηρός
Κατάσταση
Ήπιος
Abv
14%
Πότε να το πιείτε
Κρατήστε το 2-3 χρόνια
Κορυφαίες Συζεύξεις
Carpaccio σολομού, Tυριά  à pâte molle , Σολωμός καπνιστός, Σολωμός ψητός στη σχάρα, Ψάρι φιλέτο όπως καλκάνι και χριστόψαρο , Στρείδια , Carpaccio από Χτένια ,  Αστακός με ελαφριά σως ,... etc
Συνδιάζεται επίσης με
Ζυμαρικά  με οστρακοειδή και ελαφριά σως , Ριζότο με φιλέτο Ψαριού, ..... etc


Διακρίσεις
Χρυσό μετάλλιο στο Berliner Wein Trophy 2009 PΑVLIDIS CHARDONNAY 08
Ασημένιο μετάλλιο στο Chardonnay du Monde 2009 PΑVLIDIS CHARDONNAY 08
Ασημένιο μετάλλιο στο Chardonnay du Monde 2010 PΑVLIDIS CHARDONNAY 08

Το  Chardonnay 2008 του Κτήματος Παυλίδη στη Δράμα, διακρίθηκε από το γερμανικό περιοδικό SELECTION σαν το καλύτερο Ελληνικό κρασί τύπου Βουργουνδίας,  ενώ απέσπασε το μοναδικό για την Ελλάδα χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό Μεσογειακών κρασιών TERRAVINO. Το ίδιο κρασί έλαβε επίσης ειδική βράβευση ως το κορυφαίο ελληνικό κρασί στο διαγωνισμό CITADELLES DU VIN στη Γαλλία.
             
  * Chardonnay
Το Chardonnay είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη λευκή ποικιλία από την οποία παράγονται λευκά κρασιά, καθώς και η γνωστή σε όλους Σαμπάνια.

Θεωρείται ότι κατάγεται από την περιοχή της Βουργουνδίας, στην ανατολική Γαλλία, και ότι έχει σχέση τόσο με το Pinot noir όσο και με το Pinot Blanc. Εν τούτοις και μετά από πολλές διαφωνίες μεταξύ εγκύρων οινολόγων, σήμερα αποδεικνύεται με τις σύγχρονες μεθόδους βασισμένες στο DNA, ότι προέρχεται από διασταύρωση μεταξύ Pinot και Gouais Blanc.

Μέχρι το 2006, 34 ποικιλίες-κλώνοι του Chardonnay μπορούν να αναγνωριστούν μόνο στην Γαλλία, δημιουργήματα κυρίως του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας στην Ντιζόν, που βοηθούν στην προσαρμογή της κάθε ποικιλίας ανάλογα με το terroir αλλά και τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο παραγωγός.

Έτσι, το Chardonnay είναι φημισμένο για την προσαρμοστικότητά του σε εδάφη, καιρικές συνθήκες, terroir, αλλά και για την ευκολία καλλιέργειάς του. Μπορεί δηλαδή σχετικά εύκολα να "κληρονομήσει" τα χαρακτηριστικά του terroir αλλά και του παραγωγού. Είναι μια εξαιρετικά ζωηρή ποικιλία, με μεγάλη εδαφική κάλυψη και πυκνότητα φύτευσης, αλλά και με ποιότητα αντιστρόφως ανάλογη αυτής της αποδοτικότητας. Φυτεύεται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά η αρχική ποικιλία ευδοκιμεί σε αργιλώδη και σχιστολιθικά εδάφη, με αποτέλεσμα εξαιρετικά κρασιά σε γεύση αλλά και αρώματα.

Λόγω πολλών κοινών χαρακτηριστικών, τα Pinot Blanc και Chardonnay συχνά μοιάζουν τόσο που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν οι μη ειδικοί.

Από το Chardonnay παράγονται δύο από τα πιο διάσημα κρασιά: το Chablis και η Σαμπάνια.

Το Chablis είναι προστατευμένη ονομασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα κρασιά που προέρχονται από την περιοχή Chablis της περιφέρειας Yonne, και παράγονται αποκλειστικά από Chardonnay. Εκεί θα βρούμε την "αγνότερη" μορφή των κρασιών Chardonnay, κυρίως λόγω του terroir αλλά και των αυστηρών μεθόδων παραγωγής του, που ευνοούν υψηλή οξύτητα. Εν τούτοις, το Chablis έχει τέτοια παγκόσμια αναγνώριση που έχει φτάσει να χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε λευκό ξηρό κρασί, ακόμα και αν δεν παράγεται από την ποικιλία Chardonnay.

Στην Καμπανία (Champagne), to Chardonnay είναι μια από τις τρεις βασικές ποικιλίες που φύονται στην περιοχή. Στην περιοχή της Côte des Blancs (λευκές πλαγιές) ευδοκιμεί στα ασβεστολιθικά της εδάφη, που ευνοούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που προτιμούν οι παραγωγοί της Σαμπάνιας για την πρώτης ποιότητας εξαιρετική Blanc des Blanc σαμπάνια. Στο χωριό Avize παράγονται τα ελαφρότερα κρασιά, στο Mesnil αυτά με την μεγαλύτερη οξύτητα, και στο Cramant τα πιο αρωματικά.

Στις περιοχές της Καμπανίας, του Chablis και της Βουργουνδίας καλλιεργούνται τα 3/5 του συνόλου της ποικιλίας στην Γαλλία. Καλλιεργείται επίσης στην περιοχή του Languedoc, καθώς και στην Αλσατία, Ardèche, Jura, Σαβοία και στην κοιλάδα του Λίγηρα.

Στις ΗΠΑ καλλιεργείται περισσότερο στην Καλιφόρνια, όπου δίνει εξαιρετικά κρασιά πολύ διαφορετικά από τα Γαλλικά, και στις πολιτείες Oregon, Texas, Virginia και Washington, αλλά και στην Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, North Carolina, Ohio, Oklahoma, South Carolina, Tennessee και Vermont, Καλλιεργείται επίσης στον Καναδά στις επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας, Νέας Σκωτίας, του Ontario και του Quebec. Καλλιεργείται επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στην Ιταλία καλλιεργείται κυρίως στον βορρά, αλλά μπορεί να βρεθεί και στο νότο μέχρι και την Σικελία και την Απουλία. Καλλιεργείται επίσης σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ρουμανία Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία. Επίσης, στην Νότια Αμερική βρίσκουμε το Chardonnay στην Αργεντινή, την Χιλή και την Ουρουγουάη. Επίσης, στην Νότια Αφρική, στις Ινδίες και γενικά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως την τελευταία 20ετία στον βορρά, αλλά μπορεί κανείς να βρει την ποικιλία σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές περιοχές, λόγω της εξαιρετικής προσαρμοστικότητά της.

Το Chardonnay δίνει κρασιά λευκά οποιουδήποτε σχεδόν ύφους, από ξηρά κρασιά μέχρι αφρώδη και ημίγλυκα, και με αρώματα από δρυ μέχρι και αυτά του πράσινου μήλου, καθώς και καραμέλας, κρέμας, καπνού, καρύδας, βανίλιας, που όμως δεν προέρχονται από την ποικιλία -όπως λαθεμένα νομίζουν αρκετοί- αλλά από την μέθοδο της οινοποίησης, που ποικίλλει εξαιρετικά ανάλογα την χώρα και την περιοχή παραγωγής. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, αλλά και λόγω της προσαρμοστικότητας του Chardonnay στο terroir, δε μπορούμε να δώσουμε γενικά χαρακτηριστικά για τα κρασιά που προέρχονται από αυτό ή στα οποία συμμετέχει.


Επιμέλεια γιά το Mykonos Ticker Κωνσταντίνα Πρωτογεράκη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...