12 Οκτ 2011

Η Μαρώνεια είναι η πιο αρχαία αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης

Ένα αισιόδοξο μήνυμα, για όσους θέλουν ακόμα να ελπίζουν και να τολμούν, έρχεται από τους αμπελώνες της Μαρώνειας, αφού το υψηλής ποιότητας κρασί που παράγεται στο οινοποιείο «Κίκονες» έχει κατακτήσει τις απαιτητικές αγορές τόσο ....
των Η.Π.Α όσο και της Ευρώπης. Όπως ακριβώς έκαναν χιλιάδες χρονιά πριν, οι πρόγονοι μας οι Κίκονες, οι οποίοι έστελναν το κρασί τους από τα αμπέλια της Θράκης σε άλλες πολιτείες, έτσι και σήμερα η οικογένεια Τάσσου, κλείνει σε ένα μπουκάλι «τα μυστικά των Θρακών», από την ξεχασμένη αλλά θαυματουργή αμπελουργική ζώνη της Μαρώνειας, και επιχειρεί να κατακτήσει τους λάτρεις του καλού και ποιοτικού κρασιού. Της σημαντικής αυτής προσπάθειας ηγείται η  γεωπόνος – οινολόγος του Bordeaux κα Μελίνα Τάσσου την οποία και συναντήσαμε με αφορμή εκδήλωση παρουσίασης των Θρακικών Κρασιών στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Η συνέντευξη
Σας ευχαριστούμε κατ’αρχή για το χρόνο σας Η προσπάθειά σας είναι συγκινητική και θα θέλαμε να μας πείτε για την εκδήλωση που ετοιμάζεται στην καρδιά της Ευρώπης στη Ζυρίχη για το κρασί της Θράκης
Πράγματι, τα ποιοτικά κρασιά της Θράκης πάνε στην καρδιά της Ευρώπης, στη Ζυρίχη με μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο Χίλτον. Κρασιά από τον Έβρο, τη Ροδόπη και την Ξάνθη θα «συστηθούν» στους φίλους του κρασιού  της Ευρώπης μετά από πρωτοβουλία του Γιάννη Τασσιόγλου, τον οποίο και ευχαριστούμε. Έτσι, θα βρεθούμε στη Ζυρίχη για να περιγράψουμε την ιστορία των κρασιών της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Είναι μια καλή ευκαιρία για να προωθηθεί το κρασί της Θράκης;
Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το ελληνικό κρασί και τώρα είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά της δικής μας περιοχής. Τα κρασιά της Θράκης δεν υστερούν σε τίποτα. Η Μαρώνεια είναι η πιο αρχαία αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης και εδώ πάντα υπήρχαν υψηλής ποιότητας κρασιά. Το δικό μας κρασί σήμερα εξάγεται στη Γερμανία στο Βέλγιο στην Κύπρο  στην Πολωνία και στις Η.Π.Α
Πως συνδέεται η προσπάθειά σας με το παρελθόν της περιοχής
Είναι γνωστή η ιστορία της Μαρώνειας και η σύνδεσή της με το κρασί. Μέχρι το 2004 που κάναμε εμείς το οινοποιείο, τους «Κίκονες» δεν υπήρχε κάποια προσπάθεια ανάλογη. Οι πρόγονοί μας οι Κίκονες από την εποχή του Χαλκού έκαναν εδώ το κρασί τους και το έστελναν στον Τρωικό πόλεμο. Από τότε μέχρι τώρα κανένας δεν είχε φροντίσει να κάνει κρασί από τη Μαρώνεια που να είναι από το σταφύλι μέχρι το μπουκάλι τοπική παραγωγή. Ήταν ένας παραμελημένος αμπελώνας. Εμείς θέλαμε να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο.
Τι προσέχετε κυρίως στο κρασί σας
Πάνω απ΄ όλα η ποιότητα. Θέλουμε να φαίνεται πως είναι ένα κρασί που βγαίνει από μια περιοχή με ήλιο με υψηλά σάκχαρα και υψηλό αλκοολικό βαθμό σε σχέση με άλλα κρασιά της βόρειας Ευρώπης. Η οικογένεια ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί έχουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε και στοχεύουμε, όχι στην αλλαγή των μεγεθών μας σε σχέση με την ποσότητα. Δεν θέλουμε άλλο ένα οινοποιείο. Θέλουμε να προφέρουμε όλο και καλύτερο και όλο και περισσότερο ποιοτικό κρασί.
Η κρίση τι φέρνει ως μήνυμα κατά τη γνώμη σας
Σίγουρα υπάρχουν κάποια μηνύματα από την κρίση. Γνωρίζουμε πως υπήρξαν κάποιες στρεβλώσεις στην αγορά που τώρα πάνε να διορθωθούνε. Για το κρασί για παράδειγμα που με αφορά, ξέρουμε πως υπήρξαν κρασιά όχι και τόσο καλά, που όμως επειδή προβλήθηκαν αρκετά μέσα από τη διαφήμιση ανέβασαν τις τιμές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εδραιωθεί η εντύπωση πως τα εμφιαλωμένα κρασιά είναι πανάκριβα, και συνήθως όχι και τόσο καλά. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι πως η αγορά βρίσκει τον πραγματικό της ρυθμό. Οι τιμές ανταποκρίνονται στην ποιότητα που δίνεις. Θα ήθελα απλώς να πω, πως είμαστε αυτό που τρώμε και αυτό που πίνουμε, γι αυτό θα πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας. Το κρασί πρέπει να είναι ποιοτικό και να συνδέεται με την ευχαρίστηση μας που έχει σχέση με την ποιότητα και το άρωμα του κρασιού. Είναι αυτό που μας διδάσκει το κρασί.
Κα Τάσσου σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ιωάννα Παρασχάκη   
Πηγή :  gnomionline.gr
Επιμέλεια : Aegean Culinaire Cosultants
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...