18 Οκτ 2011

"Μαγεμένοι" από την Μύκονο και την γαστρονομία της , οι δημοσιογράφοι του TRT που την επισκέφθηκαν

Με αέρα φερμένο από Ανατολικό Αιγαίο,τα μέλη της αποστολής, βάδισαν πάνω στα αρχαία χνάρια του Απόλλωνα  και μαγεύτηκαν.Το ίδιο εντυπωσιασμένοι δήλωσαν και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι γαστρονομίας της χώρας τους, που τις προηγούμενες μέρες  πέρασαν από πόλεις της Τουρκίας και Ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για μια παραγωγή υψηλής ποιότητας, που στόχο έχει να καταγράψει και να προβάλει τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τον αρχαιολογικό πλούτο αλλά και να προωθήσει την γαστρονομική φιλία των...
δύο λαών. Ένα τηλεοπτικό (οδοιπορικό) γαστρονομικό αλλά και πολιτιστικό ντοκιμαντέρ του Τουρκικής κρατικής  τηλεόρασης TRT, υπό την αιγίδα και την χορηγία του Τουρκικού υπουργείου Τουρισμού και στο πλαίσιο συνεργασίας των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, μια δεκατετραμελής αποστολή με επικεφαλής τον διάσημο σκηνοθέτη Erdal Murat Aktas και την πιο γνωστή ερευνήτρια γαστρονομίας με πλούσια αρθρογραφία Μαρία Εκμετσίογλου (Ekmecioglou),«διασχίζει» το τελευταίο διάστημα τις δύο χώρες ,καταγράφοντας τον πολιτιστικό πλούτο καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε  η κουζίνα και η γαστρονομική παράδοση ως βασικό μέσο επικοινωνίας των δύο λαών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να προβάλει έναν πολυμορφικό προορισμό διακοπών, που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες ,γνωρίζοντάς τους και τις άλλες όψεις της γοητείας της Μυκόνου και να γίνουν πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομικής μας παράδοσης.

Ο Δήμαρχος ,με την ευγενική χορηγική συνδρομή επαγγελματιών του νησιού, παρείχε στην αποστολή του TRT την φιλοξενία και τα μέσα που θα τους επέτρεπαν την διεξαγωγή των γυρισμάτων.
Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με την Μαρία Εκμετσίογλου ,τον Erdal Murat Aktas και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής κατά την οποία  επεσήμανε ότι «η Μύκονος ,δικαίως κερδίζει το βραβείο-Conde Nast Traveler Readers’ Choice Award - του δημοφιλέστερου και καλύτερου νησιωτικού προορισμού της Ευρώπης, μέσα από την επιλογή των αναγνωστών της αμερικάνικης έκδοσης του περιοδικού Conde Nast Traveler».
Επίσης αναφέρθηκε στις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις,τα πανηγύρια και στα χοιροσφάγια, καθώς και στα τοπικά προϊόντα όπως την σπάνιας νοστιμιάς Λούζα ,τα Λουκάνικα με την αξιόλογη φήμη και τα πασίγνωστα Σίγλινα .Τα τυροκομικά προϊόντα όπως το Ξυνότυρο, την Τυροβολιά ,την Κοπανιστή με την έντονη και πικάντικη γεύση, για τα ψάρια από την Δήλο που επαινούνται από τον Αρχέστρατο ,για τα στενόμακρου σχήματος αμυγδαλωτά τα οποία αφού ψηθούν καλύπτονται με ζάχαρη κλπ .Την καλλιέργεια της Μυκονιάτικης γης που δίνει ανεκτίμητης διατροφικής αξίας κηπευτικά όπως λουβιά , πατάτες, άνυδρες τομάτες, κάπαρη κλπ.
Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι τα παραδοσιακά προϊόντα και η κουζίνα μας έχουν σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και προσδίδουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αύξηση των  επισκεπτών στο Νησί μας.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής τους οι δημοσιογράφοι ,με φωτογραφικές μηχανές και τηλεοπτικές κάμερες , δεν περιορίστηκαν στην καταγραφή των φθινοπωρινών εικόνων αλλά απαθανάτισαν τις ομορφιές της Μυκόνου και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον παραδοσιακό οικισμό, την Παραπορτιανή, τούς Μύλους, την Μικρή Βενετία  και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Το πρόγραμμα επίσης, περιελάμβανε επισκέψεις σε χώρους παραγωγής τοπικών προϊόντων και σε εστιατόρια όπου κατέγραψαν και απήλαυσαν τοπικές γεύσεις.

Το εξαιρετικό αυτό γεγονός θα μεταφέρει την Μυκονιάτικη Κουζίνα και κουλτούρα στην Τουρκία, επιδεικνύοντας μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ θα επιτρέψει στούς θεατές να γνωρίσουν αυθεντικές τοπικές γεύσεις και το μαγευτικό Μυκονιάτικο Τοπίο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Ο κόσμος των γεύσεων στην Μύκονο βρίσκεται στην διαδικασία σοβαρής οργάνωσης , με τους παραγωγούς, τους εστιάτορες , και το προσωπικό να είναι καλοί γνώστες των τοπικών προϊόντων και της χρήσης τους στην κουζίνα.

Δεν είναι μόνο οι celebrities που θα υποστηρίξουν και θα μεταδώσουν στους πολλούς την αγάπη για τις τοπικές γεύσεις και το Μυκονιάτικο τραπέζι. Ούτε είναι εύκολο και θεμιτό να ελπίζουμε ότι μερικοί ερευνητές θα φέρουν την άνοιξη στο τοπίο της γαστρονομικής Μυκόνου.
Επειδή όμως είναι συναρπαστική υπόθεση και γεμάτη ομορφιά, η απόλαυση των γεύσεων συνδυαζόμενη με την ανακάλυψη της τοπικής γαστρονομίας και των χαρακτηριστικών και σπάνιων προϊόντων του νησιού, είναι καιρός να της προσδώσουμε την πρέπουσα σοβαρότητα.
Η Μύκονος ,τοπίο με μοναδικά χαρακτηριστικά και ασύλληπτες προοπτικές ανάπτυξης, θα τύχει  δωρεάν προβολής στην Τουρκία από το TRT και από διαδικτυακούς κόμβους και τα μέσα ενημέρωσης που με δημοσιεύματα και αφιερώματα θα ενισχύσουν την εικόνα της ως “Jet setter” προορισμός διακοπών.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά , τον Δήμο Μυκόνου ,τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού που με μόνο δημιουργική σκέψη, φροντίδα και την χορηγική τους φιλοξενία , ενθουσιάζουν τους επισκέπτες και δημιουργούν σχέσεις μνήμης και καρδιάς με την Μύκονο.

Συντάκτης : Κ. Πρωτογεράκη
Φωτο : Αλέξανδρος  Νεστούρης
Πηγή : Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...