2 Οκτ 2011

H ιστορία ενός ποτού που ξεκίνησε από... φάρσα.

ΚΟΚΤΕΪΛ
«Eμαθες τι είπε για σένα ο Tom Collins;» ήταν η συνηθισμένη ερώτηση στους κύκλους της Νέας Υόρκης, τα χρόνια γύρω ....

στο 1874. Και όλοι αναζητούσαν τον αγροίκο, άξεστο και νταή Nεοϋορκέζο, ο οποίος κηλίδωνε την υπόληψή τους και τους διέβαλλε στα μάτια των συμπολιτών τους. Στην πραγματικότητα, ο θρασύς αυτός κύριος δεν υπήρχε. Και μάταια τον αναζητούσαν εν εξάλλω τα «θύματά» του στα μπαρ όπου δήθεν σύχναζε. Επρόκειτο για έναν καλοστημένο «αστικό μύθο» (urban legend). Λίγα χρόνια αργότερα, ο Jerry Thomas, «πατέρας» των σύγχρονων mixologists, συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «The Bartender's Guide» ένα κοκτέιλ, το οποίο ονόμασε Tom Collins. Και από τότε, όποιος έμπαινε φουριόζος και οργισμένος σε ένα μπαρ ψάχνοντας τον Tom Collins για να λογαριαστούν, βρισκόταν με ένα δροσιστικό κοκτέιλ στο χέρι!
Η άλλη εκδοχή -και πιο πιθανή- για το πώς «γεννήθηκε» αυτό το κοκτέιλ είναι ότι το έφτιαχνε ο μπαρτέντερ John Collins στο ξενοδοχείο Limmer's του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας το νέο του, τότε, «απόκτημα»: το Old Tom Gin, πρόγονο του London Dry. Κι έτσι προέκυψε το Tom Collins. Ενα κλασικό κοκτέιλ, χορταστικό και δροσιστικό, με μια ελαφριά γλυκύτητα που εξισορροπεί την οξύτητα του λεμονιού. Ιδανικό για το καλοκαίρι.
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
•   60 ml London Dry Gin
•   30 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
•   1 κουταλιά σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνουμε σπίτι βράζοντας ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης)
•   90 ml σόδα
•   ένα κερασάκι μαρασκίνο
•   μία φέτα λεμονιού
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα σέικερ με μεγάλα και σκληρά παγάκια και προσθέτουμε το τζιν, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Χτυπάμε πολύ καλά. Σουρώνουμε σε μεγάλα και ψηλά ποτήρια (highball) γεμάτα παγάκια και προσθέτουμε προσεκτικά τη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρώς, βάζουμε μέσα στο ποτό το κερασάκι και τη φέτα λεμονιού και το απολαμβάνουμε αμέσως - όσο ή σόδα είναι ακόμη «ζωηρή».
ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
-Ως Collins χαρακτηρίζονται όσα κοκτέιλ περιέχουν -εκτός από μία αλκοολική βάση- χυμό λεμονιού και σόδα. Τα πιο δημοφιλή ανά τον κόσμο είναι: Brandy Collins (με μπράντι κονιάκ ή αρμανιάκ), Juan Collins (με τεκίλα), Johen Collins (με ουίσκι bourbon), Ron Collins (με ρούμι - πολύ συνηθισμένο στην Κούβα), Sandy Collins (με σκωτσέζικο ουίσκι) και Vodka Collins (προφανώς, με βότκα).
-Το ποτήρι του Tom Collins πρέπει να είναι χωρητικότητας περίπου 400 ml.
-Το σιρόπι ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί από μία κουταλιά ψιλή λευκή ζάχαρη, που θα διαλυθεί με το χτύπημα στο σέικερ.
-Αντί για χυμό λεμονιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό λάιμ, που του δίνει μια πιο πικάντικη γεύση.
-Αντί για φέτα λεμονιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα πορτοκαλιού και να τη στερεώσουμε στο χείλος του ποτηριού.
Μερόπη Παπαδοπούλου
Πηγή :  Mykonos Ticker
Επιμέλεια Aegean Culinaire Consultans
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...